First Lego League 2014

Ole Caprani
Institut for Datalogi, Aarhus Universitet,
ocaprani@cs.au.dk

Sidst opdateret 13.9.14.

First Lego League 2014 er en engelsk udgave af årets FLL udfordring med temaet World Class. Der findes også en dansk udgave af årets udfordring. I år ser robotbanen sådan her ud:
Der skal bygges og programmeres Lego robotter for at klare de enkelte robotmissioner på banen. En gennemgang af de enkelte missioner kan ses på denne let redigerede video fra FLL WORLD CLASS Challenge:

Her på siderne findes forslag til måder at komme i gang med bygning og programmering af robotter til at klare nogle af robotmissioner på årets bane. Robotterne er baseret på to af de tilladte styreenheder nemlig EV3 og NXT.

EV3 baserede robotter

Alle de foreslåede EV3 baserede robotter tager udgangspunkt i en robot basebil, der er foreslået i byggevejledningerne, som følger med LEGO EV3 Core Set 45544 sættet:
Robot basebilen er forsynet med en værktøjsmotor, hvorpå der kan monteres værktøjer, som er specielle for de enkelte opgaver.

Inden løsning af de udvalgte missioner her på siderne skal armen på værktøjsmotoren vendes, så den bøjer nedad. Desuden skal de to pinde fjernes fra bøjlerne i siderne foran hjulene:

Alle robotprogrammer er lavet ved hjælp af det grafiske programmeringsværktøj til EV3. I EV3 brugervejledning, side 36 forklares, hvordan værktøjet installeres på maskinen og hvilke introduktioner til programmering, som værktøjet indeholder, bl.a. Quick Start og Robot Educator.

Start med bygning og simpel programmering af robot basebilen:

Robot basebil
Programmering af motorer på robot basebil
Løs dernæst nogle af missionerne på robotbanen. Få inspiration her:
Skiftende forhold
Åbne døre
Fysisk udfoldelse
Søgemaskine

NXT baserede robotter

En NXT baserede kan tage udgangspunkt i en robot basebil, inspireret af Express-Bot:
Robot basebilen er forsynet med en værktøjsmotor, hvorpå der kan monteres værktøjer, som er specielle for de enkelte opgaver.

Alle byggevejledninger er lavet ved hjælp af værktøjet Lego Digital Designer (LDD). Inden den første byggevejledning kan bruges, skal LDD installeres på maskinen.

Robot basebil
Robotprogrammer til NXT kan laves ved hjælp af det grafiske programmeringsværktøj til EV3. Der kan derfor hentes inspiration i EV3 programmerne for de enkelte missioner ovenfor.