Kom igang med Lego Mindstorms robotter

Ole Caprani,
Institut for Datalogi, Aarhus Universitet,
ocaprani@cs.au.dk

Sidst opdateret 11.10.12.

I juli 2006 introducerede Lego et robotbyggesæt kaldet Lego Mindstorms NXT (Wikipedia). Siden har Lego lavet flere versioner af robotbyggesæt bl.a. LEGO MINDSTORMS Education NXT Base Set:
En oversigt over de forskellige byggesæt kan ses på nxtprograms.com. For hver version har nxtprograms.com en række eksempler på Lego robotter, som kan bygges med elementerne i det pågældende sæt. Bl.a. Express-bot, som kan bygges ud fra elementerne i LEGO MINDSTORMS Education NXT Base Set:
I alle versioner af byggesæt bruges den samme kontrolenhed, kaldet NXT, til at styre Lego robotterne:
Ud over kontrolenheden er der også i alle sæt sensorer og motorer, som kan forbindes til NXT'en:
Det er ved hjælp af f.eks. en tryksensor, at NXT'en kan registrere, når en robotbil er stødt ind i en forhindring og det er ved at tænde og slukke for motorerne, at NXT'en kan få robotbilen til at køre.

Her på siderne findes materiale, som kan inspirere til at gå i gang med Lego's robotbyggesæt. Alle aktiviteter tager udgangspunkt i LEGO MINDSTORMS Education NXT Base Set, men andre versioner kan sagtens bruges. I LEGO MINDSTORMS Education NXT Base Set findes en byggevejledning:

I byggevejledning vises, hvordan en basis robotbil kan bygges og hvordan sensorerne og den tredie motor kan udbygges til enheder, som kan sættes på basis robotbilen. F.eks. så basis robotbilen får en lyssensor monteret foran og en lydsensor monteret på siden:
Alle aktiviteter tager udgangspunkt i, at NXT'en bruges uden en PC. Det betyder, at det kun er de indbyggede muligheder i NXT'en, som benyttes. Og brug af NXT'en uden PC giver mange muligheder for aktiviteter, der kan skabe nysgerrighed omkring og indsigt i robotteknologi.

Vælt tårnet
Håndholdt programmering