World Robot Olympiad 2016 - Regular

Ole Caprani
Institut for Datalogi, Aarhus Universitet,
ocaprani@cs.au.dk

Sidst opdateret 28.7.16.

WRO Starter Bot 2016

Regular banen i WRO 2016 for alderskategorien Senior High School har overskriften Recycling Plant. Banen ser sådan ud:

De detaljerede regler for den internationale finale kan findes under Challenges - Regular Senior High. Ved den danske finale bruges regler, som er noget simplere.

Nedenfor ses en video af en LEGO robot, som kører på banen. På videoen ses, at robotten starter i det grønne område, kaldet Start Area. Robotten kører ud til det blå område i Recycling Container Areas og løfter den blå container. Derefter kører robotten til Recycling Plant og fylder den blå LEGO klods fra den blå container over i den blå Recycling Tank. Dernæst finder robotten tilbage til det blå område for og aflevere den tømte container:

Robotten på videoen:

er baseret på LEGO Mindstorms EV3 robotbyggesæt. Den kaldes WRO Starter Bot 2016. Med udgangspunkt i WRO Starter Bot 2016 findes her på siderne forslag til måder at komme i gang med bygning og programmering af en robot til at klare årets bane.

Alle robotprogrammer er lavet ved hjælp af det grafiske programmeringsværktøj EV3-G til EV3. I EV3 brugervejledning, side 36 forklares, hvordan programmeringsværktøjet installeres på en computer og hvilke introduktioner til programmering, som værktøjet indeholder, bl.a. Quick Start og Robot Educator. En videobaseret introduktion til EV3 programmering findes på Introduction to Programming LEGO Mindstorms EV3, Carnegie Mellon Robotics Academy, 2014.

Start med at bygge WRO Starter Bot 2016 og bliv bekendt med hvordan motorerne og sensorerne på robotten virker:

På videoen ovenfor styres WRO Starter Bot 2016 af et program som hedder wroRegular.ev3p:

Der er 4 brugerdefinerede programmeringsblokke i programmet wroRegular.ev3p. Detaljerne i de 4 blokke kan ses i ToBlue, GetBlue, DeliverBlue og PlaceBlue. I de 4 blokke i programmet wroRegular.ev3p benyttes ligeledes brugerdefinerede programmeringsblokke. De enkelte brugerdefinerede blokke er beskrevet her: