World Robot Olympiad 2017 - Regular

Ole Caprani
Institut for Datalogi, Aarhus Universitet,
ocaprani@cs.au.dk

Sidst opdateret 10.8.17.

WRO Starter Bot 2017

Regular banen i WRO 2017 for alderskategorien Senior har overskriften Renewable and Clean Energy. Banen ser sådan ud:

En LEGO robot skal starte i det grønne område, kaldet Start Area. Robotten skal opbygge tre vindmøller i "Construction Areas". Vindmøllerne skal opbygges af materialet i "Turbine Base and Technology Decider Location" og "Turbines". Derefter skal robotten slutte med at køre til Start Area og stoppe helt inden i det grønne område. De detaljerede regler for den internationale finale kan findes under Challenges - Regular Senior. Ved den danske finale bruges regler, som er noget simplere.

Nedenfor ses en video af en LEGO robot, som starter i det grønne område, kaldet Start Area. Robotten kører dernæst ud til en af de tre forgreninger i Turbine Base and Technology Decider Location. Robotten besøger de to steder i grenen og bestemmer farven af Turbine Base og Technology Decider.

Robotten på videoen:

er baseret på LEGO Mindstorms EV3 robotbyggesæt. Den kaldes WRO Starter Bot 2017. Med udgangspunkt i WRO Starter Bot 2017 findes her på siderne forslag til måder at komme i gang med bygning og programmering af en robot til at klare årets bane.

Alle robotprogrammer er lavet ved hjælp af det grafiske programmeringsværktøj EV3-G til EV3. I EV3 brugervejledning, side 36 forklares, hvordan programmeringsværktøjet installeres på en computer og hvilke introduktioner til programmering, som værktøjet indeholder, bl.a. Quick Start og Robot Educator. En videobaseret introduktion til EV3 programmering findes på Introduction to Programming LEGO Mindstorms EV3, Carnegie Mellon Robotics Academy, 2014.

Start med at bygge WRO Starter Bot 2017 og bliv bekendt med hvordan motorerne og sensorerne på robotten virker:

På videoen ovenfor styres WRO Starter Bot 2017 af et program som hedder wroRegular.ev3p:

Programmet wroRegular.ev3p består af en række brugerdefinerede programmeringsblokke. Detaljerne i de enkelte brugerdefinerede blokke er beskrevet her: Gå dernæst videre f.eks. med at programmere robotten til at opføre sig som robotten på videoen WRO 2017 Categoria Senior, hvor WRO Starter Bot 2017 også benyttes:

Endelig er der inspiration i de mange videoer på YouTube, som viser, hvordan andre grupper har forsøgt sig med Regular Senior Challenge i WRO 2017.