First Lego League 2013

Ole Caprani
Institut for Datalogi, Aarhus Universitet,
ocaprani@cs.au.dk

Sidst opdateret 27.5.14.

First Lego League 2013 er en engelsk udgave af årets FLL udfordring med temaet Natures Fury. Der findes også en dansk udgave af årets udfordring. I 2013 ser robotbanen sådan her ud:
Der skal bygges og programmeres Lego robotter for at klare de enkelte robotmissioner på banen.

Her på siderne findes forslag til måder at komme i gang med bygning og programmering af robotter til at klare nogle af robotmissioner på årets bane. Robotterne er baseret på Lego Mindstorms styreenheden EV3.

EV3 baserede robotter

Alle de foreslåede EV3 baserede robotter tager udgangspunkt i en robot basebil, der er foreslået i byggevejledningerne, som følger med LEGO EV3 Core Set 45544 sættet:
Robot basebilen er forsynet med en værktøjsmotor, hvorpå der kan monteres værktøjer, som er specielle for de enkelte missioner. Inden løsning af de udvalgte missioner her på siderne skal armen på værktøjsmotoren vendes, så den bøjer nedad. Desuden skal de to pinde fjernes fra bøjlerne i siderne foran hjulene:

Alle robotprogrammer er lavet ved hjælp af det grafiske programmeringsværktøj til EV3. I EV3 brugervejledning, side 36 forklares, hvordan værktøjet installeres på maskinen og hvilke introduktioner til programmering, som værktøjet indeholder, bl.a. Quick Start og Robot Educator.

Start med bygning og programmering af robot basebil:

Robot basebil
Prøv så at se forslag til hvordan robotmissionerne i listen nedenfor kan løses. Programmerne for de enkelte missioner i liste er samlet i et EV3 projekt, SimpleMissioner.ev3.:
Tsunami
Fragtfly
Kæledyr
Ambulance
Bring robot til sikkert område

For at få et indblik i hvad det vil sige at arbejde med robotmissionerne og deltage i First Lego League kan det være en ide at arrangere en Mini First Lego League konkurrence. Udgangspunktet er de fem missioner i listen, en robot basebil, Lego elementer, som skal monteres på robot basebilen, samt fem opgaveark:

Tsunami
Fragtfly
Kæledyr
Ambulance
Bring robot til sikkert område
Der er også et lille hæfte med alle opgavearkene. Programmerne som omtales i de enkelte opgaveark i liste er samlet i et EV3 projekt, MiniFLL2013.ev3, der kan bruges som udgangspunkt i Mini First Lego League konkurrencen.